Алексей Ракша е независим демограф и бивш съветник в Руската статистическа

...
Алексей Ракша е независим демограф и бивш съветник в Руската статистическа
Коментари Харесай

Никога няма да узнаем колко руснаци са загинали в Украйна

Алексей Ракша е независим демограф и някогашен консултант в Руската статистическа работа. През 2020 година той е уволнен от ведомството, откакто показва подозренията си в публично оповестените статистики на Руската федерация за смъртността от Ковид-19.

Дъждовни води: Влияе ли войната на раждаемостта в Русия?

Алексей Ракша: Началото на войната в Украйна не свари болшинството от руснаците неподготвени и те не реагираха на това. Но чакаме да забележим данните за юни-юли тази година - тогава ще се навършат 38 седмици (средната дълготрайност на една бременност, бел.ред.) от оповестяването на мобилизацията на 21 септември. Тогава стартира всеобщият отлив на мъже от Русия - повече от 4% от мъжете на възраст сред 20 и 40 години бяха или мобилизирани, или напуснаха страната.

Това би трябвало да понижи раждаемостта за интервала, за който приказвам, най-малко със същия %. Като цяло тазгодишният безспорен брой раждания в Русия евентуално ще бъде най-ниският от времето на Наполеоновите войни до момента. Но това напълно не е неповторима обстановка.

Дъждовни води: Как оценявате загубите на Русия от миграцията?

А.Р.: Вече дадох оценка на броя на хората, които са напуснали Русия поради войната. Според демографката Юлия Флоренская, която смятам за престиж, 150 000 души са напуснали страната в първата вълна и, както тя пресмята, малко под половин милион (а аз имам вяра, че са малко над половин милион) във втората вълна. Общият брой е сред 600 000 и 700 000 души.

От друга страна никой не знае какъв брой украински бежанци в този момент са в Русия. Данните от съветските гранични пунктове не ни споделят доста. Например, от 60 000 украински бежанци, заселени в Естония, множеството са минали през Русия. Мисля, че към един милион украински бежанци са останали в Русия. Юлия Флоренская счита, че са към 500 000. Във всеки случай този поток наподобява е почти еднакъв на потока на тези, които са напуснали Русия от февруари 2022 година насам. И по този метод излиза, че Русия не е изгубила население в следствие от миграцията, породена от войната.

Дъждовни води: Излиза, че самата война, мобилизацията и напускането на страната от огромен брой хора не са повлияли съществено на демографската обстановка в Русия?

А.Р.: Досега всичко е наред, прав сте. Затова пък напускането на огромен брой хора се отрази доста тежко на стопанската система. Въпреки че броят на на влезлите и напусналите страната е съвсем идентичен, в демографско отношение става дума за изцяло разнообразни пластове от популацията. Напуснаха най-вече млади, образовани мъже в дейна възраст, а дойдоха възрастни хора, дами и деца - бежанци. Така че става дума за изцяло друг контингент. Затова миграцията в следствие от войната оказва мощно негативно влияние върху стопанската система.

Дъждовни води: Ако до момента не се виждат директни последици от войната върху демографията, то може ли да се приказва за косвени последици?

А.Р.: Получихме тревожна информация, че през последната година за първи път от доста години насам в Русия се е нараснала законната консумация на водка. Това изцяло опонира на трендовете от последните 20 години, когато бирата измести водката, заради което смъртността понижа. Ако това продължи, можем да забравим за бързото повишаване на продължителността на живота, което следим към този момент съвсем 15 години.

Дъждовни води: Променила ли се е продължителността на живота?

А.Р.: Ако пандемията от Ковид-19 понижи продължителността на живота с 4 години, то войната я понижи с още 0,4. Тъй като става въпрос единствено за мъже, това действително значи 0,8 години, тъй като мъжете, жестоко казано, съставляват половината от популацията, а дамите не са били наранени по никакъв метод от войната. Това не е малко. Но дали тези загуби ще бъдат отразени в статистиката... Имам мощни съмнения, че няма да бъдат или ще бъдат занижени. Имам приблизителна визия за броя на починалите, ще го сравня.

Дъждовни води: Можете ли да назовете това число?

А.Р.: Не, не желая да вляза в пандиза, благодаря. Работя с данните на Би Би Си и Медиазона (Според техните данни до момента в Украйна са убити минимум 15 136 съветски военни), умножавам това число по 2 или повече и мисля, че по този начин съм покрай действителността - с другите способи също се получават сходни цифри.

Дъждовни води: Освен починалите има и изчезнали. И аз не желая да попаднете в пандиза, тъй че въпросът ми не е за точния брой, а за методологията - могат ли тази хора да влязат в някаква статистика?

А.Р.: Могат да влязат в статистики след минимум шест месеца, когато съдът би трябвало публично да ги разгласи за мъртви. Но това не става автоматизирано. Случва се по друго време, а може и в никакъв случай да не се случи, в случай че никой не си е направил труда да го направи - в случай че лицето, да речем, няма родственици. В идеалния случай рано или късно съвсем всички безследно изчезнали ще би трябвало да бъдат оповестени за мъртви. Но това може да отнеме и повече от година.

Дъждовни води: Тоест може и в никакъв случай да не научим действителния брой на безследно изчезналите?

А.Р.: Изобщо в никакъв случай няма да узнаем какъв брой са починали, какъв брой са изчезнали безследно, а още по-лошото е, че даже няма да разберем какъв брой души са избягали от Русия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР